news
Asigurări generale
Informaţia de contact Telefon: +373 22 225 596 Fax: +373 22 213 533 E-Mail: office@grawe.md
Asigurări de viaţă
Informaţia de contact Telefon: +373 22 27 93 32 Fax: +373 22 279 356 E-Mail: office@grawe.md
Inhalt:

Comunicate de presă

 
 

Declarațiile oficiale ale companiei GRAWE Carat Asigurări

Fiind adeptă a principiului transparenței, GRAWE Carat Asigurări este deschisă pentru o comunicare eficientă spre exterior. Mai jos găsiți publicate comunicatele de presă ale companiei privind subiecte de importanță pentru piața asigurărilor din Republica Moldova.

 
 

Comunicat 19.12.2015 | O nouă lovitură dată de sistemul judecătoresc

Compania Grawe Carat Asigurări îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la situaţia din sistemul judecătoresc şi adoptarea de către Judecătoria Buiucani a unei Încheieri judecătoreşti vădit ilegale şi contradictorii, care subminează atât încrederea investitorilor străini în sistemul de drept, cât şi speranţa normalizării climatului investiţional în condiţiile situaţiei economice dificile din Republica Moldova.

Pe data de 1 decembrie 2015, judecătorul Ghenadie Pavliuc  a adoptat Încheierea judecătorească (dosarul nr. 10-658-2015) prin care a respins plângerea depusă de avocatul companiei Grawe Carat împotriva ordonanţei procurorului privind scoaterea de sub urmărirea penală a factorilor de decizie a Consiliului de Administraţie al BNAA din perioada 2013-2014 şi clasarea procesului penal intentat.

 Considerăm adoptarea încheierii ca fiind parte a unui scenariu de muşamalizare a încălcărilor şi ilegalităţilor comise în perioada 2013-2014 de către conducerea BNAA, ce au dus la înrăutăţirea situaţiei de pe piaţa asigurărilor din Republica Moldova, creând un precedent periculos prin care un grup de companii, membri BNAA au exclus în mod ilegal din sistemul internaţional „Cartea Verde” o companie concurentă fără a fi atraşi la răspundere de către organele competente de urmărire penală şi în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

Considerăm revoltător faptul că judecătorul Ghenadie Pavliuc prin adoptarea Încheierii judecătoreşti enunţate, a încălcat grav prevederile Codului de Procedură Civilă, conform căruia faptele stabilite printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă sunt obligatorii pentru instanţa care judecă pricina şi nu se cer a fi dovedite din nou.

Astfel, judecătorul Pavliuc, a ignorat circumstanţele deja stabilite prin Hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă din 17.04.2015 prin care Hotărârea BNAA cu privire la excluderea Grawe din sistemul internaţional „Carte Verde” a fost anulată ca fiind ilegală şi a dat o nouă calificare circumstanţelor, expunându-se în mod părtinitor cu privire la faptele deja examinate în cadrul procesului civil.

”Acest eveniment este în mod special îngrijorător, în situația în care încălcările comise în sistemul internațional Carte Verde care sunt investigate de organele de urmărire penala și sistemul judecătoresc din RM sunt atent supravegheate de către instituțiile internaționale competente. În această situație orice acțiune ilegală diminuează în mod clar șansele Republicii Moldova de a-și recâștiga încrederea partenerilor din Sistemul Internațional Carte Verde.” a declarat Membrul Comitetului de Conducere, Peter Hronovsky.

 


Comunicat 25.04.2014 | GRAWE Carat a câștigat procesul de judecată împotriva afirmațiilor defăimătoare ale BNAA în presă.

BNAA este obligat sa dezmintă informațiile din articol şi să achite GRAWE Carat prejudiciul material, prejudiciul moral  si cheltuielile de judecată  ca urmare a hotărârii judecătoreşti din  24 aprilie curent.

GRAWE Carat Asigurări a câștigat la Judecătoria Comercială procesul de judecată privind apărarea reputației profesionale împotriva afirmațiilor defăimătoare publicate la data de 22 noiembrie 2013, în ziarul “Logos-Press”, în articolul „Автостраховщики определили приоритеты”. Atunci, compania a fost acuzată neîntemeiat de falsificarea unei polițe de asigurare „Carte Verde” şi cauzarea de prejudicii BNAA.

„Încă o acuzaţie invocată de BNAA la adresa GRAWE Carat este anulată de instanţa de judecată. Până acum, BNAA a ignorat atât deciziile din partea CNPF cât şi hotărârea Curţii de Apel prin care decizia BNAA a fost suspendată. BNAA este obligată să respecte toate aceste hotărâri şi să anuleze excluderea GRAWE Carat din sistemul „Carte Verde”. a declarat Membrul Comitetului de Conducere, Peter Hronovsky.

Reamintim că, în luna octombrie 2013, companiei GRAWE Carat i-a fost retrasă ilegal autorizaţia de eliberare a certificatelor Carte Verde. La data de 28 ianuarie 2014, Curtea de Apel Chişinău a adoptat o decizie clară și irevocabilă, potrivit căreia GRAWE Carat urmează să fie restabilită în calitate de membru cu drepturi depline în cadrul sistemului internațional „Carte Verde”. La data de 14 aprilie directorul BNAA, Victor Cilibic, a fost recunoscut vinovat pentru neexecutarea hotărârii judecătorești de suspendare a deciziei BNAA din 27 septembrie 2013 și restituirea certificatelor „Carte Verde”  companiei GRAWE Carat.

Printr-un control efectuat de către CNPF cu privire la clasificarea greşită a categoriilor autovehiculelor la încheierea asigurării „Carte Verde”, s-a demonstrat că  GRAWE Carat Asigurări are cea mai  mică rată de erori în comparație cu toate companiile de asigurări supuse controlului și, respectiv, că şi această acuzație a BNAA este nefondată.

Cu toate acestea BNAA continuă să încalce dreptul companiei austriece de a vinde certificate „Carte Verde”.

„Din septembrie 2013, compania GRAWE Carat a fost supusă unui atac anticoncurenţial şi unei campanii de defăimare fără precedent din partea BNAA. Am luat măsurile legale şi ne-am adresat instanţei de judecată deoarece atacurile la adresa companiei noastre sunt inadmisibile.”, a afirmat Veronica Malcoci, Director General GRAWE Carat. „Mă bucur că defăimarea se poate pedepsi şi în Moldova. Sper să fie o lecţie şi BNAA să-şi asume responsabilitatea pentru informaţiile pe care le face publice”.

GRAWE Carat face parte din Grupul GRAWE (Grazer Wechselseitige Versicherung AG)- un concern financiar internaţional cu sediul central în Austria.  GRAWE Carat este angajatorul a circa 500 de cetăţeni moldoveni, iar volumul total al activelor companiei în Republica Moldova atinge valoarea de 351 milioane lei. Compania este recunoscută pe piață pentru stabilitatea sa financiară și solvabilitatea foarte ridicată. GRAWE Carat are la bază istoria şi experienţa de peste 185 de ani a unui grup financiar puternic şi planuri îndrăzneţe de viitor .În acest an GRAWE Carat aniversează 10 ani de activitate pe piața asigurărilor din Moldova.


Comunicat 08.04.2014 | Acuzaţiile privind GRAWE Carat sunt nefondate

La data de 4 aprilie , Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a finisat verificarea acuzațiilor aduse de către BNAA companiei GRAWE Carat cu privire la  clasificarea greşită a categoriilor autovehiculelor la încheierea asigurării CARTE VERDE. Conform acestui raport, GRAWE Carat Asigurări  are de fapt, cea mai  mică rată de erori. Drept urmare a acestei constatări, CNPF a prescris repetat BNAA de a revoca decizia cu privire la excluderea GRAWE Carat din sistemul Carte Verde.

Doar 36 de poliţe Carte Verde din aproximativ 22.000 emise de către GRAWE Carat au fost clasificate greșit, ceea ce constituie doar 9% din totalul contractelor invocate de BNAA.  Raportul întocmit de către CNPF scoate în evidenţă transparenţa companiei GRAWE Carat ale cărei contracte au fost verificate în totalitate, ceea ce nu a fost posibil pentru toate companiile  membre cu drepturi depline a BNAA.

Conform aceluiași raport,  SA "Moldasig" S.A. a clasificat greşit 10 %, fiind verificate doar 33 % din totalul contractelor invocate de BNAA, CIA "Asito" S.A. – 21 %, fiind verificate doar 82 % din totalul contractelor invocate de BNAA şi CA "Klassika Asigurări" a clasificat greşit 23 %, fiind verificate doar 18 %  din totalul contractelor invocate de BNAA.

Această  examinare a CNPF subminează argumentele BNAA de a exclude GRAWE Carat din sistemul Carte Verde. Într-o procedură în care nu există argumente verificate şi dovedite, membrii Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule au acuzat pe nedrept un investitor austriac de clasificarea greşită a 475 de autovehicule. Acest număr a fost folosit drept motiv pentru acţiunile ilegale împotriva companiei.

GRAWE Carat are cea mai mică rată de erori dintre toate companiile emitente de Carte Verde. Acest fapt demonstrează  că forţa noastră de vânzări munceşte cu multă sârguință în favoarea clienţilor noştri” a afirmat Veronica Malcoci, Director General GRAWE Carat, în timpul prezentării  raportului de către CNPF, „Aceasta dovedește şi cât de nefondate şi incorecte au fost acuzaţiile împotriva GRAWE Carat.”

Rezultatul accentuează faptul că doar un control independent poate îmbunătăţi situaţia de pe piaţă. Reprezentanţii BNAA nu sunt dispuşi şi nici capabili să acţioneze corect”  a declarat Peter Hronovsky, membrul austriac al Comitetului de Conducere GRAWE Carat, „Cadrul normativ care reglementează piaţa asigurărilor trebuie să fie adaptat la standardele Europene. În caz contrar, astfel de ilegalități vor continua.”

CNPF a obligat BNAA să revoce decizia împotriva GRAWE Carat deoarece argumentele s-au dovedit a fi nefondate. BNAA a ignorat până acum prima decizie din partea CNPF prin care s-au constatat încălcări procedurale cât şi hotărârea Curţii de Apel prin care decizia BNAA a fost suspendată. „Trebuie să fim pregătiţi că vor continua să încalce legea. Noi, însă, vom lupta pentru drepturile noastre şi pentru oamenii din Republica Moldova care merită o piaţă echitabilă” a menţionat Peter Hronovsky

GRAWE Carat face parte din Grupul GRAWE (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) - un concern financiar internaţional cu sediul central în Austria. Compania este recunoscută pe piață pentru stabilitatea sa financiară și solvabilitatea foarte ridicată. În acest an GRAWE Carat aniversează 10 ani de activitate pe piața asigurărilor din Moldova.


Comunicat 08.04.2014 | Acuzaţiile privind GRAWE CARAT sunt nefondate

 


Comunicat 03.03.2014 | BNAA refuză eliberarea certificatelor „CARTE VERDE” către GRAWE CARAT

GRAWE Carat nu poate elibera certificate „CARTE VERDE”  din motiv că BNAA refuză în mod abuziv executarea Deciziei definitive şi irevocabile a Curţii de Apel.  De mai bine de o lună de la decizia Curţii de Apel, GRAWE CARAT nu a primit  certificatele  „Carte Verde” deşi are dreptul să le elibereze, fiind membru cu drepturi depline a BNAA.

Din punctul nostru de vedere, acţiunile BNAA sunt extrem de abuzive. Decizia Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă, iar BNAA este obligată să respecte această decizie şi să returneze certificatele „Carte Verde” ale companiei noastre. Este ilegal ceea ce se întâmplă în acest moment şi vom continua lupta pentru apărarea drepturilor noastre în instanţele superioare naţionale şi internaţionale.” a declarat Peter Hronovsky, membru al Consiliului de Administrație GRAWE Carat.

Începând cu 29 ianuarie 2014, Victor CILIBIC şi alte persoane cu funcţii de răspundere care gestionează activitatea BNAA – în mod abuziv se eschivează de la executarea deciziei Curţii de Apel, invocând temeiuri ilegale, false şi formale privind imposibilitatea executării şi refuză returnarea certificatelor Carte Verde în număr de 71 000 de blanchete.

BNAA continuă să cauzeze daune materiale de proporţii companiei GRAWE Carat şi sfidează demonstrativ normele legale şi de conduită profesională.
Reamintim că, în luna octombrie, companiei GRAWE Carat i-a fost retrasă ilegal autorizaţia de eliberare a certificatelor Carte Verde ca urmare a acţiunilor cu efect de cartel ale SA "Moldasig" S.A., CIA "Asito" S.A., CA "Victoria Asigurări" S.A. şi CA "Klassika Asigurări" S.A., companii membre cu drepturi depline ale  Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA).


Comunicat 30.01.2014 | GRAWE Carat are din nou dreptul de a vinde "Carte Verde"

30.01.2014

GRAWE CARAT ARE DIN NOU DREPTUL DE A VINDE  „CARTE VERDE”

GRAWE Carat reia activitatea de eliberare a certificatelor internaționale Carte Verde” a declarat Directorul General, D-na Veronica Malcoci.

La data de 28 ianuarie 2014, Curtea de Apel Chişinău a suspendat Hotărârea Adunării Generale a BNAA din 27 septembrie 2013 pe perioada examinării cererii de chemare în judecată.

În pofida multiplelor  impedimente procesuale abuzive create de către Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) şi membrii acesteia, GRAWE Carat a câștigat prima luptă. Compania susţine public faptul că va acționa în continuare fără preget pentru a-și  dovedi nevinovăția prin toate mijloacele legale de care dispune şi va depune toate eforturile necesare pentru restabilirea deplină a drepturilor sale.

“Suntem conștienți de faptul că este un moment decisiv pentru piața asigurărilor din Republica Moldova deoarece acum se decide viitorul nu pentru GRAWE Carat, ci pentru stabilitatea unui întreg sistem. Nu ne luptăm numai pentru dreptatea companiei noastre private, ci pentru principiile care stau la baza bunei funcționări a unui întreg domeniu. Pentru ca orice client moldovean să poată alege liber cui dorește să-și încredințeze banii, în cine decide să aibă încredere pe o piață liberă, corect legiferată și monitorizată ”, a spus Directorul General, D-na Veronica Malcoci.

Hotărârea BNAA din 27 septembrie 2013 ”cu privire la excluderea IM CA "GRAWE CARAT Asigurări" S.A. din componenţa membrilor cu drepturi depline ai BNAA și retragerea autorizaţiei de a elibera certificate internaţionale de asigurare Carte Verde” - a fost adoptată nu doar în absența GRAWE Carat de la ședința Adunării Generale extraordinare a BNAA, dar și fără informarea prealabilă a companiei cu privire la pretinsele învinuiri și probe ce au stat la baza excluderii. Prin urmare, aceasta este considerată de către experţii naţionali şi internaţionali  o încălcare majoră a drepturilor legale de bază .

GRAWE Carat face parte din Grupul GRAWE (Grazer Wechselseitige Versicherung AG)- un concern financiar internaţional cu sediul central în Austria.  GRAWE Carat este angajatorul a circa 500 de cetăţeni moldoveni, iar volumul total al activelor companiei în Republica Moldova atinge valoarea de 351 milioane lei. Compania este recunoscută pe piață pentru stabilitatea sa financiară și solvabilitatea foarte ridicată. GRAWE Carat are la bază istoria şi experienţa de peste 185 de ani a unui grup financiar puternic şi planuri îndrăzneţe de viitor .


Comunicat 17.01.2014 | "Avalanşa abuzurilor BNAA şi „Asito” S.A. nu permite examinarea recursului GRAWE Carat cu privire la excluderea din sistemul “Cartea Verde”.

 

17/01/2014 
Avalanşa abuzurilor BNAA şi „Asito” S.A. nu permite examinarea recursului GRAWE Carat cu privire la excluderea din sistemul “Cartea Verde”.

La 22.10.2013 compania GRAWE Carat a contestat la judecătoria sectorului Râşcani Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a membrilor Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) din 27.09.2013 cu privire la excluderea IM CA "GRAWE CARAT Asigurări" S.A. din componenţa membrilor cu drepturi depline ai BNAA și retragerea autorizaţiei de a elibera certificate internaţionale de asigurare Carte Verde și a solicitat de a aplica, până la soluţionarea definitivă a cauzei, măsura de asigurare a acţiunii prin suspendarea executării Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a membrilor BNAA din 27.09.2013.

Președintele Judecătoriei Râșcani dl. Oleg MELNICIUC, la 25 octombrie 2013,  a pronunţat Încheierea privind respingerea cererii de asigurare a acţiunii ca fiind pretins neîntemeiată, invocând că GRAWE Carat nu a demonstrat că ”neaplicarea măsurilor de asigurare a acţiunii ar face imposibilă executarea hotărârii judecătoreşti”, cât și faptul că GRAWE Carat va putea cere ulterior repararea prejudiciului.

GRAWE Carat a contestat cu recurs Încheierea vădit părtinitoare și ilegală a judecătorului MELNICIUC, ce urma să fie examinată de către Curtea de Apel Chișinău pe data de 10.12.2013.

De menționat că, recursul GRAWE Carat nu a fost examinat până în prezent - 17 ianuarie 2014.

BNAA în mod abuziv și neîntemeiat creează impedimente procesuale pentru a nu permite examinarea recursului. Astfel, pe data de 06.12.2013 BNAA a solicitat strămutarea cauzei la o altă instanță judecătorească invocând motive formale și neîntemeiate, ce au fost respinse de Curtea Supremă de Justiție.

Pentru a tergiversa examinarea recursului și a cauza prejudicii materiale cât mai grave companiei GRAWE Carat, la data de 26.12.2013 - BNAA a recuzat completul de judecată.

În pofida faptului că în procesul de repartizare aleatorie a cererii de recuzare a intervenit președintele Curții de Apel Chișinău Ion PLEȘCA,  cancelaria CAC a reținut repartizarea recuzării pentru 5 zile calendaristice, cererea a fost repartizată unui judecător aflat în concediu şi, a fost  grav încălcat Regulamentul privind modul de distribuire aleatorie a dosarelor pentru examinare în instanţele judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 110/5 din 5 februarie 2013” -  cererea de recuzare a fost respinsă ca fiind neîntemeiată pe data de 09.01.2014.

Însă, pentru a nu admite în continuare examinarea cererii de recurs a companiei GRAWE Carat, compania de asigurări ”Asito” S.A., membru cu drepturi depline a BNAA, la data de 14.01.2014 a depus o altă cerere de recuzare invocând aceleași temeiuri care au fost respinse de către Curtea de Apel Chișinău pe 09.01.2014.  

De menționat că cea de-a doua cerere de recuzare a completului de judecată înregistrată de ”Asito” S.A. pe data de 14.01.2014 în care sunt invocate exact aceleași temeiuri false și eronate pe care și-a întemeiat anterior cererea de recuzare BNAA, până la momentul publicării prezentului Comunicat, contrar prevederilor Regulamentului privind modul de distribuire aleatorie a dosarelor pentru examinare în instanţele judecătoreşti, nu a fost repartizată de către Cancelaria Curţii de Apel Chișinău.

GRAWE Carat consideră că Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule și compania de asigurări respectivă - fac abuz de drepturile sale procesuale și tergiversează cu rea-credință examinarea recursului pentru a cauza companiei GRAWE Carat prejudicii de proporții atât materiale, cât și de imagine, datorită faptului că suntem unicul şi cel mai important adversar în complotul de monopolizare a pieţei asigurărilor din Moldova.

Considerăm că BNAA, „Asito” SA, dar și alte companii membre cu drepturi depline ai BNAA - vor continua să facă abuz de drepturile sale procesuale, în speranța că Președintele Curții de Apel Chișinău Ion PLEȘCA va influența în interesul BNAA procesul de repartizare şi examinare a cererii de recuzare, iar ulterior va repartiza recursul companiei GRAWE Carat unui complet servil lui Ion PLEȘCA și intereselor persoanelor în favoarea cărora acționează acesta.

GRAWE Carat consideră inacceptabilă tolerarea abuzurilor procesuale de către instanțele judecătorești și tergiversarea proceselor judiciare practicată de BNAA și unii membri cu drepturi depline ai acestei asociaţii.

GRAWE Carat solicită CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII să ia atitudine față de ilegalitățile expuse în plângerile companiei GRAWE Carat - înregistrate la CSM pe data de 27.11.2013 (anexa nr.1) și 03.01.2014 (anexa nr. 2) și să aplice sancţiuni judecătorilor Oleg MELNICIUC, Președintele Judecătoriei Râșcani și Ion PLEȘCA, Președintele Curții de Apel Chișinău, cât şi Tatianei VASILICĂ, Şefa Cancelariei Civile a Curţii de Apel Chişinău - implicați în comiterea ilegalităților și abuzurilor împotriva GRAWE Carat.

Reamintim că în luna octombrie companiei GRAWE Carat i-a fost retrasă ilegal autorizaţia de eliberare a certificatelor Carte Verde ca urmare a acţiunilor cu efect de cartel ale SA "Moldasig" S.A., CIA "Asito" S.A., CA "Victoria Asigurări" S.A. şi CA "Klassika Asigurări" S.A., companii membre cu drepturi depline ale  Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA).

Persoana de contact media: Nadia Bătrîncea, Manager Marketing şi PR GRAWE Carat Asigurări SA; tel: +373 +373 (22)88 27 81 ; email: nadia.batrincea@grawe.md


Comunicat 26.12.2013 | "BNAA tergiversează cu rea-credință examinarea recursului GRAWE"

___________________________________________________________________________________________

26.12.2013 

BNAA tergiversează cu rea-credință examinarea recursului GRAWE Carat în instanţa de judecată

Curtea Supremă de Justiţie a confirmat, prin încheierea sa din 18 decembrie 2013, că BNAA tergiversează cu rea-credinţă procesul judiciar intentat de GRAWE Carat.

În acest context reamintim că la 22.10.2013 compania GRAWE Carat a contestat în instanța de judecată Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a membrilor Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din 27.09.2013 cu privire la excluderea IM CA "GRAWE CARAT Asigurări" S.A. din componenţa membrilor cu drepturi depline ai BNAA și retragerea autorizaţiei de a elibera certificate internaţionale de asigurare Carte Verde și a solicitat de a aplica, până la soluţionarea definitivă a cauzei, măsura de asigurare a acţiunii prin suspendarea executării Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a membrilor BNAA din 27.09.2013.

La 25 octombrie 2013, președintele Judecătoriei Râșcani Oleg MELNICIUC, a pronunţat încheierea privind respingerea cererii de asigurare a acţiunii ca fiind pretins neîntemeiată, invocând că GRAWE Carat nu a demonstrat că ”neaplicarea măsurilor de asigurare a acţiunii ar face imposibilă executarea hotărîrii judecătoreşti”, cât și faptul că GRAWE Carat va putea cere ulterior repararea prejudiciului. 

GRAWE Carat a contestat cu recurs încheierea vădit părtinitoare și ilegală a judecătorului Oleg MELNICIUC, ce urma să fie examinată de către Curtea de Apel Chișinău pe data de 10.12.2013. De menționat că, recursul GRAWE Carat nu a fost examinat pînă în prezent. BNAA în mod abuziv și neîntemeiat a solicitat strămutarea cauzei la o altă instanță judecătorească invocând motive formale și neîntemeiate, ce au fost respinse de Curtea Supremă de Justiție la 18 decembrie 2013.

GRAWE Carat consideră că Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule având drept scop favorizarea companiilor membre cu drepturi depline ai BNAA - face abuz de drepturile procesuale și tergiversează cu rea-credință examinarea recursului, fapt confirmat prin încheierea Curţii Supreme de Justiţie.

GRAWE Carat consideră inacceptabilă tolerarea abuzurilor procesuale practicate de BNAA și tergiversarea proceselor judiciare în temeiul unor motive formale.

Reamintim că, în luna octombrie 2013, companiei GRAWE Carat i-a fost retrasă ilegal autorizaţia de eliberare a certificatelor Carte Verde ca urmare a acţiunilor cu efect de cartel ale SA "Moldasig" S.A., CIA "Asito" S.A., CA "Victoria Asigurări" S.A. şi CA "Klassika Asigurări" S.A., companii membre cu drepturi depline ale  Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA).


Comunicat 18.12.2013 | "GRAWE Carat se retrage din Uniunea Asigurătorilor din Moldova"

___________________________________________________________________________________________

18.12.2013

GRAWE Carat se retrage din Uniunea Asigurătorilor din Moldova (UAM)

Pe data de 15 noiembrie 2013, a avut loc Adunarea Generală extraordinară a Uniunii Asiguratorilor din Moldova cu participarea „Asito” S.A., „Moldasig” S.A., „Victoria Asigurări” S.A., „Klassika Asigurări” S.A. „Donaris Grup” S.A., și „GRAWE CARAT Asigurări” S.A.. ce a avut drept scop alegerea Președintelui Uniunii.

În pofida solicitării companiei GRAWE Carat privind organizarea și desfășurarea unui concurs public și transparent pentru funcția de președinte al Uniunii Asigurătorilor din Moldova, cu 5 voturi „pro” și 1 vot „împotrivă”, în funcția de Președinte a Uniunii al fost ales Aurel Colenco, fost anchetator, judecător și președinte al Curții de Apel Economice.

Compania GRAWE Carat a votat împotriva numirii lui Aurel Colenco în funcția de Președinte și această decizie a fost motivată prin lipsa de transparenţă şi imparţialitate în procesul de desemnare a Preşedintelui.

Menționăm că, alegerea lui Aurel Colenco în funcția de Președinte a avut loc în absența acestuia, iar membrii Uniunii au fost lipsiți de dreptul și posibilitatea chestionării respectivului candidat cu privire la subiectele ce țin de potențiala exercitare a atribuțiilor de serviciu în funcția de Președinte al Uniunii Asigurătorilor din Moldova.

La 17 septembrie 2012 Comisia de Licenţiere a Uniunii Avocaţilor a refuzat cererea de admitere în profesia de avocat, argumentând că comportamentul său şi activitatea în funcţia de judecător „sunt incompatibile cu normele Codului Deontologic...”. În pofida faptului că, judecătorul Victor MICU a obligat Ministerul Justiţiei să-i elibereze dlui COLENCO licenţa de avocat, în cadrul mai multor publicații și analize jurnalistice activitatea profesională a respectivei persoane a fost calificată drept fiind controversată și părtinitoare.

Luând în considerație atacurile anticoncurențiale îndreptate împotriva companiei GRAWE Carat, lipsa de experienţă a lui Aurel Colenco în domeniul asigurărilor, procesul îndoielnic de desemnare a Preşedintelui, cât și calificarea prezentată de mass-media privind reputaţia controversată a acestuia, compania GRAWE Carat este nevoită să renunţe la calitatea de membru al UAM.

Precizăm faptul că pe data de 27.09.2013, acţiunile cu efect de cartel ale „Asito” S.A., „Moldasig” S.A., „Victoria Asigurări” S.A. şi „Klassika Asigurări” S.A., companii membre cu drepturi depline ale  Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA), au dus la retragerea ilegală a autorizaţiei de eliberare a certificatelor Carte Verde deţinută de GRAWE Carat.


Comunicat 06.12.2013 | cu privire la încălcarea continuă și abuzivă a legislației

___________________________________________________________________________________________

06.12.2013 

Comunicat GRAWE Carat cu privire la încălcarea continuă și abuzivă a legislației în vigoare de către (BNAA)

Pe data de 05.12.2013, Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) a emis un comunicat de presă prin care a calificat drept ”ilegală și lipsită de orice suport factologic, hotărârea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), care prescrie desfăşurarea adunării membrilor BNAA, în scop de a revizui decizia de excludere a Companiei de Asigurări „GRAWE Carat Asigurări” S.A. din Sistemul "Carte Verde".

Atragem atenţia conducătorilor BNAA asupra faptului că, în conformitate cu art. 30 alin. (4) a Legii cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere  civilă pentru pagube produse de autovehicule nr. 414-XVI  din 22 decembrie 2006: “Activitatea Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule este supusă supravegherii de către autoritatea de supraveghere și anume - Comisia Naţională a Pieţei Financiare.

Aducem la cunoștința conducătorilor BNAA că în conformitate cu art. 1 a Legii privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare Nr.192-XIV și Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, p. 2.1  - Comisia Naţională a Pieţei Financiare este o autoritate publică autonomă, responsabilă faţă de Parlament, care reglementează şi autorizează activitatea participanţilor la piaţa financiară nebancară, precum şi supraveghează respectarea legislaţiei de către ei. În acest scop, Comisia Naţională este învestită cu putere de decizie, de dispensă, de interdicţie, de intervenţie, de control şi de sancţionare disciplinară şi administrativă, în limitele stabilite de legislaţie.

În conformitate cu art. 8, lit. b a Legii Nr.192-XIV - în scopul realizării obiectivelor sale, Comisia Naţională exercită prerogativele legale privind reglementarea şi supravegherea pieţei financiare nebancare prin adoptarea de decizii şi dispunerea de măsuri executorii pentru participanţii la piaţa financiară nebancară.

De menționat că în conformitate cu art. 9, lit. d) a Legii Nr.192-XIV, Comisia Naţională a Pieţei Financiare are dreptul: ”să expedieze participanţilor la piaţa financiară nebancară prescripţii spre executare obligatorie...”, iar în conformitate cu art. 23 – „nici contestarea sau acţiunea în justiţie nu suspendă executarea deciziilor Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare până la soluţionarea definitivă a cauzei în instanţa de judecată”.

La data de 25.11.2013 Comisia Naţională a Pieţei Financiare a constatat cu certitudine încălcarea multiplelor norme procedurale prevăzute de statutul BNAA, la adoptarea de către Adunarea Generală Extraordinară a membrilor BNAA a Hotărârii din 27.09.2013 cu privire la excluderea IM CA "GRAWE CARAT Asigurări" S.A. din componenţa membrilor cu drepturi depline ai Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule, cu retragerea autorizaţiei de a elibera certificate internaţionale de asigurare Carte Verde și a emis în acest sens o Hotărâre obligatorie și spre executare imediată din momentul intrării acesteia în vigoare.

DE MENȚIONAT CĂ, Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule este obligat să execute imediat și în termenii stipulați de autoritatea de supraveghere acțiunile prescrise prin ”Hotărârea cu privire la prescrierea Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule de a respecta prevederile legislației”, publicată în Monitorul Oficial nr. 276-280 din 29 noiembrie 2013 și anume de a convoca și desfășura adunarea generală a membrilor BNAA în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii autorității de supraveghere, în scopul anulării Hotărârii BNAA din 27.09.2013 cu privire la excluderea IM CA "GRAWE CARAT Asigurări" S.A. din componenţa membrilor cu drepturi depline ai BNAA și retragerea autorizaţiei de a elibera certificate internaţionale de asigurare Carte Verde și adoptării unei noi decizii conforme prevederilor Statutului BNAA.

Compania GRAWE Carat consideră că, declarațiile Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule demonstrează incompetența și partinitatea conducerii acestei instituții în exercitarea atribuțiilor statutare, care încălcând în mod abuziv și perfid legislația în vigoare, instituie un control anticoncurențial și ilicit asupra pieții asigurărilor din Republica Moldova.


Comunicat 20.11.2013 | ”Managementul GRAWE Carat - ținta unor atacuri josnice”

___________________________________________________________________________________________

20.11.2013

Managementul GRAWE Carat – ținta unor atacuri josnice

Persoanele interesate în eliminarea companiei GRAWE Carat de pe piața asigurărilor Republicii Moldova, sfidând orice principii etice și profesionale, continuă atacurile denigratoare în adresa conducerii GRAWE. Șeful Departamentului Vînzări a companiei ”Asito” S.A., dl. Alexandru Ermacov, fost angajat a companiei GRAWE Carat Moldova și alte două persoane angajate în trecut la recomandarea respectivului, au expediat conducerii Grupului Grawe în Austria, un text în care sunt înșiruite, incoerent, dar și agramat, calomnii și acuzații de fraudă, amestecate cu insistențe pentru reangajarea respectivelor foști salariați GRAWE Carat.  

In esență, textul amintit reprezintă o tentativă de șantaj și un atac direct la managementul practicat de Directorul General GRAWE Carat, Veronica Malcoci, acuzată de terorizarea angajaților, atitudine dictatorială și fraudă. Autorii mesajului calomnios își dezvăluie meschin interesul: enumerând acuzații imaginare și roagă Grupul Grawe să fie reangajați în cadrul companiei GRAWE Carat Moldova.

Reamintim că dl. Ermacov, a activat în cadrul GRAWE Carat în calitate de Director Vânzări şi Dezvoltare în perioada August 2012 - Iulie 2013 și a fost concediat pentru cauzarea prejudiciilor materiale și încălcarea atribuțiilor de serviciu, fapte recunoscute de acesta în cadrul anchetei de serviciu desfășurate de conducerea companiei în iulie 2013.

Reetirăm că dl. Ermacov și acoliții săi fac declaraţii defăimătoare împotriva GRAWE Carat, inclusiv în interes personal: pentru a răzbuna concedierea și în încercarea absurdă de a scăpa de returnarea sumei de 245.000 MDL pe care dl Ermacov o datorează companiei în baza contractelor de împrumut semnate. Acest Ermacov se erijează subit în justițiar, aducând la cunoștința Grupului Grawe așa-zise ilegalități petrecute în perioada în care a fost angajat al companiei. Ne întrebăm în mod firesc, de ce nu a făcut această informare la momentul respectiv sau în lunile ce au urmat concedierii sale, ce a fost avizată de reprezentantul acționariatului austriac. Ne mai întrebăm în mod retoric - dacă admitem prin absurd că GRAWE ar dori să reangajeze pe acest Ermacov - ar renunța acesta la funcția de Șef Departament Vînzări în cadrul ”ASITO” S.A.?

Sîntem conștienți de faptul că dl. Ermacov și colegii dânsului sunt marionete folosite direct în procesul de retragere ilegală a autorizației pentru emitere Carde Verde și acțiunile anticoncurențiale concertate a competitorilor GRAWE Carat. Nu este cazul să acordăm mai multă importanță, dar ar fi bine să ne răspundă public, cine a dictat de această dată scrisoarea trimisă în Austria și în numele cui acționează.

GRAWE Carat își desfășoară activitatea în conformitate cu legislația europeană și legislația Republicii Moldova, pe teritoriul căreia își desfășoară activitatea, dar și cu regulamentele interne ale Grazer Wechselseitige Versicherung AG. Astfel, întreaga activitate este supusă unor norme severe de raportare și control, ce fac imposibilă comiterea ilegalităților de care este acuzată conducerea GRAWE Carat.

În acest sens, punctul de vedere al Grupului este ferm formulat de domnul Peter HRONOVSKY, membru al Comitetului de Conducere GRAWE Carat: ”Ca reprezentant al Grupului Grawe în cadrul companiei GRAWE Carat Moldova, îmi exprim îngrijorarea față de modul în care unii oameni înțeleg să-și rezolve vendetele personale și nu doar personale. Incă de la înființarea companiei, Grazer Wechselseitige Versicherung AG a avut permanent un reprezentant în conducerea la vârf a GRAWE Carat. Acesta este modul în care Grupul Grawe s-a asigurat că normele europene de administrare a afacerii sunt cu strictețe implementate pe plan local. De asemenea, toate măsurile vizând buna derulare a activității au fost comunicate și avizate de conducerea concernului. Prin urmare, textul scrisorii ofensează întregul Grup și sfidează cei 185 de ani de experiență fundamentați pe bune practici de business în Europa. Asigur pe toți oamenii de bunăcredință și pe toți clienții GRAWE Carat că Grupul Grawe va susține managementul companiei în toate demersurile pe care le va iniția pentru recăpătarea drepturilor legale.”

Reamintim că, în luna octombrie, companiei GRAWE Carat i-a fost retrasă ilegal autorizaţia de eliberare a certificatelor Carte Verde ca urmare a acţiunilor cu efect de cartel ale SA "Moldasig" S.A., CIA "Asito" S.A., CA "Victoria Asigurări" S.A. şi CA "Klassika Asigurări" S.A., companii membre cu drepturi depline ale  Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA).


Comunicat 08.11.2013 | ”Atacul asupra companiei GRAWE Carat continuă”

___________________________________________________________________________________________

08.11.2013

Atacul asupra companiei GRAWE Carat continuă 

GRAWE Carat, cel mai mare investitor european de pe piața de asigurări a Republicii Modova, este supusă unui atac anticoncurenţial fără precedent în istoria recentă a Republicii Moldova.
Acţiunile cu efect de cartel ale SA "Moldasig" S.A., CIA "Asito" S.A., CA "Victoria Asigurări" S.A. şi CA "Klassika Asigurări" S.A., companii membre cu drepturi depline ale  Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA), au dus la retragerea ilegală a autorizaţiei de eliberare a certificatelor Carte Verde deţinută de GRAWE Carat.
Decizia BNAA a fost adoptată în absenţa reprezentanţilor GRAWE, în temeiul unor probe false, fără respectarea dreptului la apărare şi a unei proceduri legale corecte de examinare a acuzațiilor.
În realitate, competitorii GRAWE Carat ale căror interese de afaceri sunt evidente au exclus o companie concurentă ce acoperă 12% din piața națională de asigurări Carte Verde. Situaţia este cu mult mai gravă,  deoarece prin acţiunile concertate ale competitorilor care au interes economic direct se urmărește eliminarea companiei de pe piaţa asigurărilor din Republica Moldova. 

Deși toate acuzațiile ce ne-au fost aduse sunt nefondate, instanța de judecată căreia ne-am adresat a refuzat suspendarea preliminară a deciziei BNAA până la soluționarea definitivă a cauzei.

Astfel, în pofida legalității și temeiniciei acestei solicitări, cât și practicii judiciare din domeniu – Judecătoria Râșcani, prin persoana președintelui Oleg Melniciuc, a refuzat să dispună suspendarea deciziei BNAA. În mod legitim, GRAWE Carat se adresase instanțelor de judecată, solicitând în baza probelor sau, mai curând, a lipsei de probe concludente, anularea deciziei de retragere a autorizației de a elibera certificate internaţionale de asigurare Carte Verde. Datorită prejudiciilor imense pe care compania le suportă zilnic, GRAWE Carat solicitase instanței ca, până la soluţionarea definitivă a cauzei, să dispună suspendarea executării Hotărârii BNAA din 27.09.2013.

”Din punctul nostru de vedere, decizia curții este pur și simplu de neînțeles și în dezacord cu legea din perspectiva europeană a principiilor de drept. Cazul nostru este intens discutat de investitorii străini care urmăresc cu mare atenție evoluția situației, îngrijorați fiind de ceea ce se poate întâmpla oricăruia dintre ei în Republica Moldova” a declarat Peter Hronovsky, membru al Consiliului de Conducere GRAWE Carat.

GRAWE Carat este extrem de îngrijorată de ineficienţa instanţelor judecătoreşti din Republica Moldova şi de imposibilitatea apărării eficiente a drepturilor, intereselor şi investiţiilor în domeniul asigurărilor. Nu mai putem ignora înrăutăţirea continuă a climatului investiţional şi mediului de afaceri. În pofida declaraţiilor autorităţilor Republicii Moldova cu privire la dezideratul integrării europene, constatăm cu regret existenţa practicilor anticoncurenţiale concertate şi de discriminare selectivă a companiilor de pe piaţa națională a asigurărilor, fie ele cu capital local sau european.

Compania GRAWE Carat consideră necesară inițierea de urgență a tuturor măsurilor de rigoare pentru asigurarea unui climat investițional sigur și a unui mediu de afaceri corespunzător aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova. Aceasta nu se poate face decât prin elaborarea și adoptarea în cel mai scurt timp a unei legislații corespunzătoare. Numai aceasta poate fi garantul unui mediu social bazat pe echitate și egalitate în drepturi.

Acuzațiile aduse GRAWE Carat sunt în mod clar bazate pe argumente false și nefondate:

1. GRAWE Carat a fost acuzată de încadrarea eronată a autovehiculelor în alte categorii decât cele reale în aproximativ 450 contracte.

GRAWE Carat a demonstrat prin analizarea fiecărui contract netemeinicia acuzației: în 299 dintre aceste contracte categoria autovehiculului a fost selectată în mod automat din Registrul de Stat al Transporturilor; 67 contracte au fost încheiate pentru autovehicule înregistrate în regiunea transnistreana, unde există o altă clasificare a autovehiculelor; diferenţa de contracte sunt poliţe introduse în sistem în regim manual - datele înscrise corespund cu cele din certificatele de înmatriculare conform probelor deţinute.
Totodată, în ceea ce privește valoarea prejudiciului de care GRAWE Carat este acuzată, prin efectuarea unui simplu calcul matematic constatăm că celelalte companii membre ale BNAA au cauzat pierderi în valoare de cca 2.499.000 lei. De exemplu,”Asito” S.A. a adus un prejudiciu în valoare de 1.275.635,37, adică de peste 3 ori mai mare decât valoarea pretinsului prejudiciu creat de compania GRAWE Carat, iar „Moldasig” de 688.630,51 lei. Cu toate acestea, toți ceilalți autori ai prejudiciului au fost penalizați prin avertisment. Aceste “probe” au fost prezentate în Ședința Biroului de către Ruslan Petrusenco, Director BNAA. Venit la conducerea BNAA în mai 2013, Ruslan Petrusenco a demisionat în 5 noiembrie 2013. Reiese că în cele 6 luni de mandat, una dintre ”realizări” a fost excluderea GRAWE Carat de pe piața de Carte Verde. Dacă acesta a fost sau nu scopul mandatului său, vom afla cu siguranță în perioada imediat următoare.

2. GRAWE Carat a fost acuzată de încheierea poliţelor de asigurare ”la brokeri şi la agenţi de asigurări persoane juridice cu comision în mărime de 35-40%”.

GRAWE Carat nu a acordat avantaje materiale necuvenite intermediarilor. Compania respinge această acuzație ca mincinoasă și defăimătoare, cu atât mai mult cu cât se bazează mai ales pe o notă informativă înaintată de Alexandru Ermacov, fost salariat GRAWE Carat. Acesta a fost concediat tocmai pentru că a promis în numele companiei foloase necuvenite brokerilor și clienților în scopul stimulării vânzărilor. La momentul respectiv, Ermacov și-a recunoscut vina în scris. În prezent, Alexandru Ermacov este angajat a companiei "Asito" S.A., în funcția de Șef al Departamentului Vânzări și a acționat în interesul "Asito" S.A. în cadrul BNAA. De altfel, Ermacov a făcut declaraţii defăimătoare împotriva GRAWE și în interes personal: pentru a răzbuna pedeapsa aplicată și în încercarea absurdă de a scăpa de returnarea sumei de 245.000 MDL pe care o datorează companiei în baza contractelor de împrumut semnate.

3. Alte pretinse probe sunt declarațiile unei persoane compromise, și anume Agentul de Asigurare Viconsult SRL, care a susţinut că i-au fost promise beneficii suplimentare pentru intermedierea în asigurări de către GRAWE Carat prin persoana lui Alexandru Ermacov .

Menţionăm faptul că la data de 11.09.2013 GRAWE Carat a depus la Comisariatul de Poliţie a sectorului Centru din mun. Chişinău o plângere cu privire la comiterea de către factorii de decizie ai Agentului de Asigurare ”Viconsult” SRL a infracţiunilor prevăzute de art. 190 escrocheria, art. 191 delapidarea averii străine, al. 5 - acţiuni săvârșite în proporţii deosebit de mari şi alte infracţiuni.
În temeiul Contractului de mandat, Agentul de Asigurare ”Viconsult” SRL a încheiat contracte de asigurări în numele GRAWE Carat în perioada 19 aprilie 2013 – 1 iulie 2013, încasând prime de la clienţi  în valoare de 604.678,36 lei, fără a fi transferate companiei Grawe Carat. În prezent, Agentul de Asigurare ”Viconsult” SRL datorează Grawe suma de 408.955,94 lei.
Pe lângă plângerea depusă la Poliţia mun. Chişinău, pe data de 29 iulie 2013 GRAWE a depus la Judecătoria sec. Centru, mun. Chişinău o cerere de chemare în judecată cu privire la încasarea de la Agentul de Asigurare ”Viconsult” SRL a datoriei.
Considerăm că declaraţiile Agentului de Asigurare ”Viconsult” SRL sunt făcute cu scopul de a evita răspunderea pentru infracţiunile comise şi neachitarea datoriilor acumulate faţă de GRAWE.
În acest context, membrii cu drepturi depline ai BNAA nu puteau administra declaraţiile ”Viconsult” SRL în calitate de probe fără o verificare minuţioasă şi fără a consulta poziţia GRAWE cu privire la acest subiect.  Evident că BNAA, în procedura defectuoasă care a desfăşurat-o nu a luat în consideraţie aceste circumstanţe extrem de importante pentru examinarea justă a acuzațiilor defăimătoare şi neîntemeiate.

Întreaga situație prezentată este cu atât mai gravă cu cât survine pe fondul eforturilor pe care Republica Moldova le face pentru integrarea în Uniunea Europeană. Declarațiile oficiale de aliniere la politicile democratice și la legislația comunitară sunt contrazise în mod frecvent de practica economică și de justiția moldovenească. Acestea au creat un climat nesigur, în care agenții economici nu se pot dezvolta, în lipsa unei perspective clare.

GRAWE Carat pune la dispoziția autorităților statului și a întregii opinii publice documentele pe care se întemeiază atât acuzațiile BNAA, cât și contraargumentele.
Toate anexele pot fi accesate AICI


Comunicat 08.10.2013 | ”Tentativă abuzivă de a lipsi un operator de a emite Carte Verde”

___________________________________________________________________________________________
08.10.2013
Tentativă abuzivă de a lipsi încă un operator de dreptul de a emite „Carte Verde”
După ce în februarie 2013 din Sistemul Internaţional Carte Verde a fost exclusă compania de asigurare Moldcargo S.A., recent majoritatea companiilor de asigurare locale participante la acest sistem, au exclus în mod abuziv din acest sistem alt operator - Compania Grawe Carat Asigurări SA (Grawe).

Această încercare abuzivă de restrângere a concurenţei pe piaţa de asigurări a fost votată la 27 septembrie 2013 de către companiile de asigurări: Moldasig S.A., Asito S.A., Victoria Asigurări S.A. şi Klassika Asigurări S.A. în cadrul adunării generale a membrilor Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA).
Grawe atrage atenţia autorităţilor publice competente şi publicului larg, că la şedinţa din 27 septembrie 2013, decizia de excludere a fost luată în lipsa motivată şi anunţată din timp a reprezentatului Grawe şi până în prezent Compania nu a fost informată oficial despre vre-o decizie planificată sau adoptată, aflând despre aceasta doar din presă. Totodată, la adoptarea deciziei, Companiei nu i s-a respectat dreptul de a face cunoştinţă cu acuzaţiile aduse de BNAA şi de a clarifica alegaţiile înaintate. 
Politica Grawe a fost şi este de a fi unul din partenerii care aplică standarde corecte pe piaţa asigurărilor şi de a susţine concurenţa loială în beneficiul clienţilor. În calitatea sa de unică companie pe piaţă care face parte dintr-un grup european de asigurări, Grawe întotdeauna a depus efort să promoveze peste hotarele ţării imaginea pieţei moldoveneşti de asigurări şi a sistemului „Carte Verde” şi constituie un exemplu bun de stabilitate financiară.
Decizia neîntemeiată a BNAA poate fi privită ca o tentativă a anumitor jucători de pe piaţa de asigurări să restrângă concurenţa pe unul din segmentele cu cele mai mari vânzări şi profituri. Procedura urmată de BNAA cu greu poate fi calificată drept una corectă şi transparentă dacă patru companii pot exclude pe a cincea în absenţa sa, şi fără a-i acorda şansa să aducă explicaţii şi argumente. Acest comportament nu se încadrează în standardele internaţionale şi, în final, dăunează sistemului asigurărilor din Republica Moldova şi clienţilor din această ţară.
Atenţionăm că comportamentul negândit al membrilor BNAA direcţionat contra concurenţei loiale pune sub pericol calitatea de membru al Republicii Moldova la Consiliul Birourilor Sistemului Internaţional de Asigurare "Carte Verde" şi, implicit, posibilitatea cetăţenilor şi agenţilor economici de a avea acces la Cartea Verde pe piaţa locală.
Grawe nu va accepta excluderea sa ilegală din Sistemului Internaţional de Asigurare Carte Verde şi, având încredere în supremaţia legii, recurge la toate căile legale prevăzute de legislaţia Republicii Moldova.

Despre BNAA:

Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) este unica asociaţie profesională creată în temeiul Legii nr. 414 din 22.12.2006 printre atribuţiile căreia intră acordarea autorizaţiei de a emite certificatul de asigurare Carte Verde, supraveghează emitenţii şi retrage respectivele autorizaţii.

Despre Grawe Carat Asigurări S.A.

GRAWE Carat Asigurări S.A. face parte din grupul GRAWE, un concern financiar internaţional cu sediul central în Austria (Grazer Wechselseitige Versicherung AG), care este prezent pe piaţa moldovenească din anul 2002 în calitate de companie cu drept de prestare a serviciilor în domeniul asigurărilor de viaţă, iar din 2009 şi în domeniul asigurărilor generale. Activele companiei locale constituie circa 351 mil. lei. Grawe este angajatorul a circa 500 cetăţeni moldoveni.